Passos, una ferramenta per a refer el País

Editorial

Què és Passos

Passos.cat pretén, per una banda, ser un laboratori d'idees relacionades amb el medi ambient, el sobiranisme, la solidaritat, la cultura i la llengua. Un espai on entre tothom puguem desenvolupar un discurs global a partir de les particularitats de cadascuna de les lluites socials que es desenvolupen al nostre país. Per altra banda, també té com a objectiu teixir xarxes entre els diferents moviments socials que hi treballen als diferents àmbits i crear sinergies per a poder desenvolupar accions encaminades a produir canvis en la nostra societat, i incidir, a més, en les legislacions de les diferents administracions per a poder desenvolupar estos quatre eixos en què s'ha de basar el canvi social del nostre país.
La defensa del nostre país s'ha de basar, també, en la defensa del nostre territori de les agressions mediambientals que patim. Des de la defensa del Saler i el riu del Túria fins a la defensa de La Punta o Les Moles, portem més de 40 anys de lluita acumulada en la defensa d'un territori que ens volen desfer. Però hem de fer un pas endavant i canviar el sentit de la lluita si no volem passar-nos 40 anys més defensant pam a pam el nostre entorn. Hem de fer-nos presents en l'agenda política i obrir el debat per fer possible el canvi de lleis que impedisquen la depredació continuada del territori. Els temes mediambientals, en la seua dimensió política, són veritables vectors de canvi que, pel simple fet de ser-ho, generen molta incomoditat als poders econòmics dominants. Però malgrat els entrebancs que ens pose el poder econòmic, hem de lluitar perquè es produïsca el canvi de model que ens permeta poder parlar de futur. Perquè el País Valencià, com la resta del planeta, serà sostenible o no serà.
La idiosincràsia valenciana s'ha generat al llarg dels segles fruit d'un paisatge, un clima i unes institucions que s'han anat adaptant a eixe paisatge i als canvis de la nostra societat. És per això que, si volem continuar avançant com a societat, necessitem recuperar eixes institucions, el nostre dret civil, l'organització territorial al voltant de les Comarques, etc. Planificar la nostra economia com un servei per a les persones amb un model propi que contemple la sobirania energètica, alimentària i de recursos hídrics. Decidir quin ha de ser el nostre paper dins i fora la nostra àrea cultural i geogràfica amb posicionaments i estratègies pròpies. I tot això des del consens dels moviments socials i culturals del país.
També volem analitzar quina és la situació de la nostra llengua arreu del territori; Quines són les necessitats i possibilitats del valencià en aquests moments i encetar un debat constructiu sobre el futur de la nostra llengua confrontant la nostra realitat lingüística amb la d'altres territoris on convisquen diferents llengües. Volem implicar a les nostres institucions per a fer possible els canvis legals que calen per a potenciar l'ús i fer del valencià una llengua de prestigi i majoritària al nostre territori.
Estan garantits els nostres drets? Són inamovibles les conquestes socials de les dones? En Passos pensem que no. És necessari un rearmament ideològic basat en el consens dels diferents moviments socials per desmuntar l'estat neoliberal que, arran la crisi, no ha fet més que augmentar les desigualtats socials. No podem permetre que des de l'esquerra es renuncie a la solidaritat i la justícia social i que aquestes ferramentes siguen substituïdes per la caritat, davant la seua impossibilitat de desmuntar un sistema que s'ha convertit en dogma. Darrerament, davant les injustícies generades pel sistema neoliberal i la incapacitat de l'esquerra de fer-les front, ha proliferat un discurs populista basat en el fanatisme i la intolerància posant en perill conquestes socials i fent bandera de l'LGTBfòbia, al xenofòbia i el masclisme. Es fa necessari, doncs, encetar un debat obert i fora de sectarismes que ens duga a consensos amb els quals, des dels diferents àmbits de lluita social, es puga pressionar a les institucions per a incidir en l'agenda política i en les lleis que regulen els diferents àmbits.